Протеиново меню с пуешко, зеленчуци, ципура и броколи

Детайли и полезна информация за храните в менюто:

Закуска – Пълнозърнести овесени ядки с чия, амарант, филиран бадем, ягоди, грозде и БИО сладко от малини

Овесът съдържа почти пълния витамин В комплекс, включително фолиева киселина. Той действа укрепващо на нервната система и подобрява функциите ѝ. Овесените ядки доставят и калий и калций, желязо и фосфор, магнезий и манган, мед, натрий, селен и цинк.

Гроздето съдържа, освен много захар и минерални вещества, фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Пепсинът в гроздето спомага за усвояването на белтъците. Органичните киселини влияят благоприятно върху апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция.

Междинно хранене – Сок портокал

Портокалът е богат на витамини C и А, флавоноиди, антиоксиданти, калций, магнезий, калий и фибри. Портокалите имат повече от 60 флавоноиди и 170 фитонутриенти, които е доказано, че имат противовъзпалителни, антитуморни и антиоксидантни свойства.

Обяд – Пуешко и ориз със зеленчуци

Пуешкото месо е източник на протеини и съвсем малко мазнини, като същевременно осигурява  витамини от група В и минерали като желязо, цинк, фосфор и селен.

Салата – Краставици, домати, царевица, кълнове и сладко кисел дресинг

Десерт – Желиран банан с чия, белтъчен крем и грозде с мента

Едно от най-ценните качества на банана е съдържанието на калий. Калият е също и силен стимулатор на мозъчната дейност.  Бананът е богат още на магнезий и фосфор. Има и селен, който е антиоксидант, и желязо, което стимулира кръвотворенето. Витамините B2, B6, B12 в него активизират белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна на веществата в организма и успокояват нервната система. Витамин В6 регулира и кръвната захар, затова плодът се препоръчва като успокоително средство при раздразнение или преумора, предменструален синдром или жени в климактериума.

Вечеря – Риба ципура с броколи на фурна

Ципурата е средиземноморска риба, богата на желязо и омега-3 киселини.  Омега-3 мастни киселини са изключително важни за човешкото тяло. Консумацията на риба поне веднъж седмично осигурява на организма важни витамини и вещества, които са ценни за доброто здравословно състояние.