протеиново меню с пуешко, сьомгова пъстърва, ечемик и броколи

Детайли и полезна информация за храните в менюто:

Закуска – Био оризово мляко, пълнозърнеси овесени ядки, филиран бадем и чиа

Оризовото мляко е изключително полезно, тъй като има високо съдържание на манган и селен, които са мощни антиоксиданти и по този начин служат за предпазване от инфекции и рак.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, балансиращи  кръвната захар и понижаващи холестерола.

Междинно хранене – Смути от пресни ягоди

Ягодите предлагат дневната стойност витамин С, както и манган, фолиева киселина и калий. С ниско съдържание на калории и мазнини, ягодите са богат източник на антоцианини, елагитанини, флавоноли, терпеноиди, както и фенолни и елагови киселини, всички фитонутриенти, които заедно действат силно противовъзпалително.

Обяд – Пуешко с ечемик и сладък картоф

Пуешкото месо е източник на протеини и съвсем малко мазнини, като същевременно осигурява  витамини от група В и минерали като желязо, цинк, фосфор и селен.

Сладкият картоф е безценен зеленчук, богат на Витамин В6, С и Д, както и магнезий, калий и желязо, които подпомага дейността на панкреаса, като стабилизира и нивата на кръвната захар.  Сладките картофи са сложни въглехидрати, което означава, че задействат отделянето на хормона серотонин в мозъка.

Салата – Морковена салата с копър и сусам

Морковът е  зеленчук,  богат на бетакаротин, който влияе благотворно върху зрението като цяло и проблемите с очите и витамин А, калций, фосфор и магнезий. Морковите имат страхотни сърдечно-съдови ползи и спомагат за подобряване на цялостната имунна функция.

Десерт – Желиран банан с белтъчен крем и свежи плодове

Вечеря – Сьомгова пъстърва с броколи на пара

Сьомговата пъстърва е една от най-богатите на омега-3 мастни киселини риби. Тя съдържа и витамин Д и селен, които също са за здравето. Тази риба е прекрасен източник на белтъчини, които ни доставят амино киселини. Редовната й консумация предотвратява сърдечно-съдови, ревматични и мозъчни заболявания.

Броколите отдавна са доказали своите хранителни достойнства с богатството си на витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6), както и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите  е сулфорафанът, който предотвратява появата на рак на стомаха.