Високо протеиново меню с елда, леща Белуга, телешки кюфтета и скумрия

Повече информация за продуктите в менюто:

Закуска – Варена елда с парчета манго, ягоди, кайсии и ябълка

Елдата като зърнена култура има богатото съдържание на витамини и минерални вещества, които подхранват кожата, косата и ноктите. Високото й съдържание на лесноусвоими белтъчини я превръща в чудесна храна за профилактика на желязодефицитна анемия, както и за активно спортуващите, а заради високото съдържание на фибри е много полезна за децата.

Междинно хранене – Фреш портокал

Портокалът е богат на витамини C и А, флавоноиди, антиоксиданти, калций, магнезий, калий и фибри. Портокалите имат повече от 60 флавоноиди и 170 фитонутриенти, които е доказано, че имат противовъзпалителни, антитуморни и антиоксидантни свойства.

Обяд – Леща (Белуга) със печени зеленчуци и телешки кюфтета.

Черната леща, известна с името Белуга има ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, желязо и протеини. 250 гр леща съдържа около 50% от препоръчителната доза желязо на ден.

Салата – Айсберг, Домати, авокадо, магданоз и дресинг

Авокадото е антиоксидант, който е отлично лекарство за репродуктивни проблеми и геникологични заболявания с наличието си на каротеноиди, омега-6 мастни киселини и олеинова киселина. Авокадото спомага за по-ниско ниво на „лошия“ холестерол.

Магданозът е една витаминозна бомба, заредена с витамините A, B, C и K и минералите желязо и калий. Той е добър източник на един от най-важните витамини – фолиева киселина. Тя помага за намаляване на хомоцистеина и по този начин защитава кръвоносните съдове. Хомоцистеинът е естествено съществуваща аминокиселина в тялото, чиито високи нива могат да увредят кръвоносните съдове и по този начин да повишат риска от инфаркт и инсулт.

Десерт – Мус от печени ябълки с канела и парченца сурови бадеми

Ябълката изобилства от витамините – А, В, В6, В12, С и D. Освен това в нея има много пектин и целулоза, което я прави подходяща при терапията на стомашно-чревна непроходимост, както и разстройства.

Следобедна закуска – телешки кюфтета с карфиол на пара, залят с диетичен портокалов сос

Карфиолът има богато съдържание на витамини от B групата, фибри,антиоксиданти и фитонутриенти, които защитават организма от рак, както и на холин, който е много важен за паметта.

Вечеря – Риба скумрия на фурна с билки и гриловани  зеленчуци

Скумрията е нискокалорична риба. Ненаситените мастни киселини в скумрията са в голямо количество. Те са ценен продукт и антиоксидант. Тя съдържа и калий, фосфор, флуор, сяра, цинк, хлор, натрий и голяма концентрация на витамин В12 и витамин РР.