През последните десетилетия специалистите по здравословно хранене поставиха сериозен акцент върху консумацията на фибри в нашето дневно меню. Препоръката си те мотивират с универсалните и изключително полезни свойства, на които са носители фибрите. Дълго подценявани, фибрите успяха да извоюват своето достойно място наред със супер храните, плодовете и зеленчуците.

По своята същност фибрите са въглехидрати, които работят в полза на храносмилателната система и подобряват дейността на сърцето. Изключителното им предимство като въглехидрати е, че не водят до напълняване.
Напротив – регулират теглото.

Фибрите се делят на две основни групи

Разтворими – разтворят се във водна среда, като контролират нивата на кръвната захар и лошия холестерол. Сред тях са бобовите храни, овесените ядки и горските плодове.

Неразтворими – не се разтворят във водна среда, като се срещат предимно в корите и семената на отделни растения.

Важно е да се подчертае, че и двете групи имат основна роля за борбата с килограмите и нездравословния начин на живот. Тяхното основно свойство е да „заблудят“  организма, като му дадат чувство за ситост.

„Фибрите са най-мощните оръжия за здравословен живот“

Ключовата роля на фибрите в нашето ежедневно меню се свежда до средните прости ползи:

  • Регулират на холестерола и кръвната захар
  • Контролират телесното тегло
  • Регенерират кожата
  • Благоприятстват работата на чревния тракт
  • Подпомагат дейността на бъбреците и жлъчката
  • Забавят усвояването на простите въглехидрати

Фибрите не са дефицит в заобикалящата ни жива природа. Напротив, те са около нас и достъпът до тях е лесен и бърз. Основните източници на фибри могат да бъдат открити в:

  • Зеленчуци като спанак, броколи, артишок и грах.
  • Плодове като круши, сини сливи,  авокадо и горски плодове.
  • Зърнени храни и варива  като трици, овес, ленено семе, боб и леща.
  • Ядки като бадеми, бразилски орехи и шам фастък.
голям щанд със зеленчуци
купа с плодова салата
купа със зърнени храни
ядки близък план

Специалистите по здравно хранене препоръчват приемането на фибри да бъде ежедневно, като количеството трябва да бъде между 20 и 50 грама, комбинирано с поне 2-3 литра вода.

За децата е възприета и въведена формула за прием на фибри, която изисква годините на детето да се съберат с числото 5 и така да се изчисли необходимият грамаж за ден.

Ето и някои полезни стъпки за включване на фибрите в нашето меню:

  • Прием на пълнозърнест хляб
  • Прием на овесени ядки и трици
  • Прием на повече горски плодове и зелени зеленчуци
  • Прием на натурални фрешове
  • Прием на повече бобови култури, ядки и фурми

Фибрите са едни от най-ценните хранителни източници, които често са подценявани за сметка на някои други супер храни. Това не бива да е така, защото техните свойства са много полезни и работят единствено и само в полза на нашето здраве.

Опитайте и нашето ново Фибро меню

То е подходящо за хора, които целят по-бързо отслабване. Видимите резултати след хранене с Фибро меню са: вталяване, отслабване и подобряване състоянието на кожата.