Skip to main content
0

“Да ядеш е необходимост, но да се храниш интелигентно –
това е изкуство.”
(Франсоа дьо Ларошфуко)

Храненето – неизменна част от нашия живот

Храненето е жизненоважен процес за всяко едно човешко същество. Именно затова трябва да бъдем изключително отговорни, прецизни, информирани и мотивирани да се храним здравословно, да търсим качествените продукти и да даваме на организма си целия набор от важни витамини, соли и микроелементи, както и въглехидрати, белтъци и мазнини. Храненето не трябва да бъде просто физиологичен процес, а дълбоко осъзнат ритуал, подчинен на нашите физични нужди, на нашите емоционални потребности и начин на живот.

Кой режим на хранене е здравословен?

Това е начин на консумиране на храна, който подпомага оптималното функциониране на организма и поддържа добро здраве. Важно е да се отбележи, че здравословното хранене трябва да се осъществява и в зависимост от физическото състояние на човека.

здравословен режим - хора клиенти на кухня fit panther

Какво всъщност стои в основата на храненето

Кухнята на ”Fit Pаnther” е основана изцяло върху принципите на здравословното хранене. Всяко едно от нашите целодневни менюта се приготвя от натурални продукти, свежи плодове и зеленчуци и супер храни. За да гарантираме запазване на хранителните стойности на отделните продукти, ние ги обработваме специално със сребърна вода, озонираме ги и ги съхраняваме при специфични условия.

В полза на Вашето здраве, ние работим с рецепти от цял свят, утвърдени от кулинарни експерти и спортни треньори. Не правим компромис с продуктите и се стремим всяко едно меню да доставя необходимия набор от полезни нутриенти.

Хранителни веществаза качественото и здравословно хранене особено важно е да бъде направен правилен подбор на хранителните вещества, участващи в приготвянето на ястията.

Рационално разпределение на продуктитевсеки един компонент от храната трябва да бъде балансирано съчетан с останалите, за да се получи освен приятен вкус, и равнопоставеност в енергийната стойност.

Апетиттой винаги идва с яденето. Ароматната храна, сервирана с естетика и подчинена на здравословния начин на живот, винаги възбужда нашия апетит. А той е своеобразна гаранция за добро здраве.

Насладатова е основната философия на източната култура. Храната трябва да носи наслада, да възбужда всичките ни сетива и да ни енергизира и балансира както физически, така и емоционално.

Енергиявсички съставки на едно ястие трябва да работят в полза на неговата енергийна стойност. Храната трябва да бъде като “лекарство” и като “витаминозна бомба” за нашето тяло. Правилното съотношение между въглехидрати, мазнини и белтъци е в основата на храненето.

Настроениедоказано е, че нашето настроение освен от хормоните, от емоциите и от чувствата, се влияе и от храната, която консумираме. Основни виновници за нашето добро настроение са въглехидратите – особено шоколадът. Това е и причината, когато тонусът ни падне, да търсим захарни продукти.

Естествени продуктихраната е здраве, а доброто здраве означава правилен подбор на продукти. Специалисти от цял свят препоръчват да се консумират повече естествени продукти – плодове, зеленчуци, ядки и мед. Ниската термична обработка запазва хранителните стойности на продуктите и те ни зареждат с необходимите вещества.

здравословни хранителни продукти - плодове и авокадо

Специфики на здравословното хранене

Здравословното хранене се основава на редица специфики, които подчертават важността на балансирания и разнообразен хранителен режим. За да имаме 100%-ва полза от храната, ние трябва да изградим график на хранене, както и да подберем дефицитните витамини и минерали, които да вкараме в менюто си. Това трябва да се състави в зависимост от нашето телесно тегло, от нашата възраст, от наличните хронични заболявания, естествените ни физиологични нужди и физическата ни потребност.

 1. Разнообразие от храни: Храненето на разнообразна гама от храни осигурява широк спектър от хранителни вещества и гарантира, че организмът получава всички необходими съставки.
 2. Повече плодове и зеленчуци: Те предоставят важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците съдържат малко калории, но са богати на хранителни вещества.
 3. Ограничаване на захарите и наситените мазнини: Захарите и наситените мазнини, особено тези от прецезирани храни, трябва да се консумират в умерени количества, тъй като прекомерният им прием е свързан със здравословни проблеми като сърдечни заболявания и диабет.
 4. Правилно приготвяне на храната: Готвенето на храна по начин, който запазва нейните хранителни стойности, като например приготвянето на пара, е по-предпочитаемо пред обработката с много мазнини.
 5. Балансирани порции: Контролът на порциите е важен аспект от здравословното хранене, който помага в поддържането на подходящо тегло и предотвратяването на прекомерната консумация на калории.
 6. Повече течности: Достатъчното количество вода е важно за хидратацията на организма и поддържането на неговите нормални функции.

Тези специфики формират основата на здравословното хранене и могат да помогнат за поддържане на оптималното здравословно състояние на организма. Когато решим да преминем на здравословен режим на хранене, трябва да прецизираме основните си приоритети, нужди и очаквания.

Предлагаме ви и принципно съотношение за здравословен режим, по който тези полезни храни трябва да бъдат разпределени в здравословното ни меню:

диаграма как да се храним здравословно

Цели на здравословното хранене

Важно е да уточним, че здравословното хранене е съчетаване на разнообразни и хранително богати храни, които поддържат баланс в хранителния режим и отговарят на индивидуалните нужди на човека. Хранейки се по здравословен начин, ние осигуряваме на организма си необходимите хранителни вещества на неговото пълноценно функциониране.

От друга страна успешно контролираме телесното си тегло чрез балансиран прием на калории и физическа активност и по този начин намаляваме риска от различни здравословни проблеми. Правилното хранене също осигурява и енергия за ежедневните активности и поддържа високото ниво на физическа и умствена кондиция.

Една от основните ползи от здравословното хранене е, че то подпомага нормалното функциониране на органите и подобрява дейността на имунната система. Здравословното хранене “работи” успешно и в подкрепа на пълноценния растеж и развитие – особено на децата и тийнейджърите, както и за нашия психологически тонус.

спортисти клиенти на кухня fit panther

Здравословното хранене върви “ръка за ръка” със спорта, затова когато сме активни, трябва да имаме изграден специален режим на хранене, които да компенсира изразходените при спорт калории, но и да дава на организма необходимите полезни минерали, микроелементи и аминокиселини в полза на поставените тренировъчни цели. Именно затова здравословната кухня на “Fit Panther” предлага и професионалната консултация с личен треньор и фитнес инструктор в лицето на Николай Петров.

Опитайте нашите Здравословни менюта

 • Балансирано меню

  51.00 лв.
 • Високо протеиново фитнес меню

  63.40 лв.
 • Протеиново стандарт меню

  53.60 лв.
 • Стандарт без вечеря

  45.50 лв.
Ако сте харесали статията ще сме Ви благодарни да я споделите,
за да може да бъде полезна на повече хора: