Балансирано меню с пуешко и лаврак и диетични гофри

Детайли и полезна информация за храните в менюто:

Закуска:
Диетични гофри от броколи и белтъци, нискомаслена извара, чери домати и авокадо

Броколите отдавна са доказали своите хранителни достойнства с богатството си на витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В, В1, В2, B3, B6), както и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите  е сулфорафанът, който предотвратява появата на рак на стомаха.

броколи близък план в метален черпак върху дървена маса

Авокадото е антиоксидант, който е отлично лекарство за репродуктивни проблеми и геникологични заболявания с наличието си на каротеноиди, омега-6 мастни киселини и олеинова киселина. Авокадото спомага за по-ниско ниво на „лошия“ холестерол.

авокадо, поднесено от женски ръце

Чери доматите от своя страна  cъдъpжaт кaлций, жeлязo, фocфop, кaлий, витaмин C, E, витaмин oт гpyпa B, aнтиoкcидaнти, opгaнични киceлини и ликoпeн.

Междинно хранене – Чай баланс и чай детокс

Обяд – Пуешко с тиквички на фурна.

Пуешкото месо е източник на протеини и съвсем малко мазнини, като същевременно осигурява  витамини от група В и минерали като желязо, цинк, фосфор и селен.

Тиквичките са вкусен и диетичен зеленчук, богат на минерални соли и полезни елементи. Те съдържат калий и фосфор, калций, магнезий, манган, желязо, мед, сяра и хлор, а също така и микроелементите молибден, титан, литий и цинк.

Салата – Айсберг, домати, краставици, кедрови ядки и сок от лимон със зехтин

Витамините от групата В, които се съдържат в кедровите ядки, подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата, състава на кръвта. Ядките съдържат и минерални вещества като магнезий, мед, които подхранват мозъка, формират костната и съединителна тъкан, подобряват обмяната на веществата.

Доматите са богати на витамини и минерали. Сред тях е витамин C, който е подсилва имунната система и предпазва от инфекции. Този зеленчук има доказан ефект в борбата с мазнините.

Десерт – Плодов

Вечеря – Лаврак с гриловани броколи, карфиол и моркови

Лавракът, подобно на повечето видове риба е изключително полезна и ценна за здравето храна. Той съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини, които предпазват от редица сериозни заболявания и притежават редица ползи за здравето.

Броколите отдавна са доказали своите хранителни достойнства с богатството си на витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В, В1, В2, B3, B6), както и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите  е сулфорафанът, който предотвратява появата на рак на стомаха.

Карфиолът има богато съдържание на витамини от B групата, фибри,антиоксиданти и фитонутриенти, които защитават организма от рак, както и на холин, който е много важен за паметта.