Протеиново меню с пуешко и лаврак с зеленчуци на пара

Детайли и полезна информация за храните в менюто:

Закуска – Био бадемово мляко, финни овесени ядки, филиран бадем, чиа и череши

Бадемовото съдържа лактоза и изобилства от антиоксиданти и жизненоважни минерали, сред които калий и калций. Счита се за идеалната алтернатива на кравето мляко, защото притежава приятен аромат, бедно е на холестерол и богато на витамини.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри и протеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, балансиращи  кръвната захар и понижаващи холестерола.

Междинно хранене – Фреш портокал

Портокалът е богат на витамини C и А, флавоноиди, антиоксиданти, калций, магнезий, калий и фибри. Портокалите имат повече от 60 флавоноиди и 170 фитонутриенти, които е доказано, че имат противовъзпалителни, антитуморни и антиоксидантни свойства.

Обяд – Пуешко с черен императорски ориз, гриловани зеленчуци и чери домати

Пуешкото месо е източник на протеини и съвсем малко мазнини, като същевременно осигурява  витамини от група В и минерали като желязо, цинк, фосфор и селен.

Черният  „императорски“ ориз съдържа силна комбинация от антиоксиданти, антоциани, влакна и витамин Е. Той има в състава си и минерали като магнезий, цинк, фосфор, манган и каротин. Съдържанието на фибри в него е четири пъти повече отколкото в белия ориз, като същевременно той е с ниско съдържание на захар.

Салата – Краставици, грозде и айсберг и дресинг

Прясно изцедения сок съдържа, освен много захар и минерални вещества, фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Пепсинът в гроздето спомага за усвояването на белтъците. Органичните киселини влияят благоприятно върху апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция.

Десерт – Панакота

Вечеря – Лаврак с броколи и моркови на пара

Лавракът, подобно на повечето видове риба е изключително полезна и ценна за здравето храна. Той съдържа незаменимите омега-3 мастни киселини, които предпазват от редица сериозни заболявания и притежават редица ползи за здравето.

Броколите отдавна са доказали своите хранителни достойнства с богатството си на витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В, В1, В2, B3, B6), както и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите  е сулфорафанът, който предотвратява появата на рак на стомаха.