През последните години Световната здравна организация алармира за все по-тревожната тенденция за затлъстяване при подрастващите, като изтъква като основна причина за това – липсата на здравословно хранене при децата и пристрастяването им към т.н. „Junk food“. Оказва се, че за голям процент от малчуганите нездравословните храни са част от основното им меню – хамбургери, пици, снаксове, чипс, кроасани и захарни полуфабрикати.

Как трябва да бъде организирано здравословното меню на децата, кои са суперхраните за пълноценното им израстване и какво не бива да липсва в тяхната култура на хранене?
Отговорите са пред очите ни – натурални, евтини, достъпни и полезни храни.
Ето 10 хранителни продукта, които трябва да бъдат основна част, както от менюто на едно дете, така и за неговото здраве!
- 1. Плодове (сезонни плодове и цитруси) – за силна имунна система. Богат източник на витамин С, витамин А, витамини В6 и В12 и фибри.
- 2. Зеленчуци – за тонус и добро зрение изобилстват от антиоксиданти, фолиева киселина, селен, желязо, бетакаротин, магнезий, калий и флавонуиди.

- 3. Ядки – за добра памет. Симбиоза от калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, витамин E, йод, витамин РР и омега-6 мастни киселини.
- 4. Бобови култури – за здрава пикочно-полова система (леща, грах, боб, фасул) – отличен баланс от белтъчини, фибри и витамини от групата В и аминокиселини.

- 5. Млечни продукти – (кисело мляко, сирене и кашкавал) – за костите и зъбите. Осигуряват по естествен път необходимото количество калций за зъбите и костите.
- 6. Яйца – за мускулите и нервната система. Източник на Омега-3 мастни киселини, витамини от група В, цинк и антиоксидантите лутеин и зеаксантин.

- 7. Риба – за мозъчната дейност. Дава на организма запаси от омега 3-мастни киселини, аминокиселини като фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин и хистидин, витамини – A, B1, B2, B12 и микроелементите калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган и флуор.

- 8. Мед – противопаразитно действие, благодарение на високо съдържание на антиоксиданти, като съдържа и няколко пробиотични бактерии – 6 вида лактобацили и 4 вида бифидобактерии.
- 9. Макаронени издалия – за здрав стомах. Източни на белтъчини и витамин В1, както и pacтитeлни влakнa, ckopбялa, мacтни kиceлини, витaмини – PP, E, oт гpyпa B, H; минepaли – kaлий, фocфop, kaлций, мaгнeзий, xлop, cяpa, нaтpий, жeлязo, цинk, йoд, мeд, мaнгaн, xpoм, флyop, мoбилдeн, cилиций и koбaлт.
- 10. Черен шоколад – за сърдечно-съдова система – богат на антиоксиданти и полифеноли, които „хранят“ и мозъка.


„Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което трябва да живеете.“ – Джим Рон
Предлагаме ви и начин, по който тези полезни храни трябва да бъдат разпределени в здравословното меню на децата:

И не забравяйте най-важното!
Храните за подрастващите трябва да бъдат приготвени само чрез: Варене, Печене и Задушаване.
Ограничете до минимум консумацията на лакомства, сладки десерти, безалкохолни напитки и бързи храни като пици, чипс и хамбургери. Създаването на здравословни навици относно храната се постига най-лесно и е най-ефективно, когато детето има добър модел за подражание.