Високо протеиново меню с гофри от броколи, телешко и пуешко месо

Повече информация за продуктите в менюто:

Закуска – Гофри от броколи с нискомаслена извара.

Броколите отдавна са доказали своите хранителни достойнства с богатството си на витамин С, витамин К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В, В1, В2, B3, B6), както и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. Най-ценната съставка в броколите  е сулфорафанът, който предотвратява появата на рак на стомаха.

Междинно хранене – Фреш портокал

Портокалът е богат на витамини C и А, флавоноиди, антиоксиданти, калций, магнезий, калий и фибри. Портокалите имат повече от 60 флавоноиди и 170 фитонутриенти, които е доказано, че имат противовъзпалителни, антитуморни и антиоксидантни свойства.

Обяд – Телешко със спанак и чери домати

Телешкото е отличен източник на желязо, фосфор, протеини, цинк и витамини от група B, както и на протеина кератин, отговорен за силата на костите, косата и ноктите.

Спанакът е богат  на белтъчини, въглехидрати, витамините А, В1, В2, В6, РР, С и К. 200гр пресен спанак покриват дневната нужда от витамин С. Той изобилства и от фолиева киселина, натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.

Салата – Краставици, домати, див лук, червени чушки и дресинг

Десерт – Пъпеш.

Пъпешът съдържа витамини от групата С, В, Е, А, плодови захари, пектин, минерални соли и целулоза. Плодът е богат и на желязо 15 пъти по-високо съдържание, отколкото в млякото и 2 пъти повече от пилешкото месо, калий, калций, магнезий, мед, силиций, германий, селен.

Следобедна закуска – Телешко със спанак и черен императорски ориз

Черният ориз съдържа силна комбинация от антиоксиданти, антоциани, влакна и витамин Е. Той има в състава си и минерали като магнезий, цинк, фосфор, манган и каротин. Съдържанието на фибри в него е четири пъти повече отколкото в белия ориз, като същевременно той е с ниско съдържание на захар.от полезните антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и бета-каротин.

 

Вечеря – Пуешко с карфиол и броколи на пара

Пуешкото месо е източник на протеини и съвсем малко мазнини, като същевременно осигурява  витамини от група В и минерали като желязо, цинк, фосфор и селен.

Карфиолът има богато съдържание на витамини от B групата, фибри,антиоксиданти и фитонутриенти, които защитават организма от рак, както и на холин, който е много важен за паметта.