Skip to main content
0

„Стомахът контролира ума.“
– испанска поговорка

Балансираното хранене стои в основата на природосъобразния начин на живот. Балансът е принцип, върху който се гради цялостната концепция за хранене, спорт, работа и почивка. Всичко, което е прекалено, вреди. Да се храним добре означава да си набавяме необходимата енергия и ценни хранителни вещества, като избираме разнообразна и свежа храна и я хапваме в умерени количества.

Балансираното хранене означава да се намери онзи баланс в калорийния прием на човек и разпределението на калориите, че те да подсигурят нуждите на всяка метаболитно активна клетка и всички нейни потребности.

ФАКТ: Клетката има ежедневна нужда от качествен протеин, пълноценни въглехидрати и полезни мазнини.

Протеин

Той е необходим, за да се поддържат всички нужди от аминокиселини за клетката. Нуждите от животински и растителен протеин са ежедневни, както за всекидневни, така и за други нужди.

Въглехидрати

Те са необходими за да поддържаме енергийните нужди на клетката и организма ни. Нуждата от прости и комплексни въглехидрати е ежедневна! Имаме нужда от инсулинов удар, всяка сутрин, както и от комплексни захари във всяко хранене след това, до края на деня.

Мазнини

Те са необходими, за да образуваме от мазнините важните за нас хората стероидни хормони. Животинският холестерол, например, има следните ползи от неговия ежедневен прием: холестеролът взима участие в изграждането на почти всички видове клетъчни мембрани. Доказано е, че именно холестеролът помага на двойния слой фосфолипиди в мембраните да не слепва при ниски температури на атмосферата.

чиния с балансирана храна от кухня Fit Panther

Какво е храната?

Подобно на една кола тялото ни се нуждае от гориво, резервни части и консумативи. По аналогия храната доставя на тялото две неща – гориво под формата на енергия и вещества за производство на био-молекули, клетки и т.н.

Горивото на тялото при нормални условия е вид захар на име глюкоза. Витамините, аминокиселините, минералите, мазнините и прочие са съставките, от които се нуждае тялото ни, за да създава своите части и консумативи.

Колко храна ни е необходима?

Обикновено ние се нуждаем от 2000 калории за жените и 2500 калории за мъжете. Това е ориентировъчно количество, което може да варира според ръста и теглото ни, физическата ни активност и т.н.

Когато броим калориите си не бива да забравяме да включваме и напитките. Едно средно кафе лате, например, е около 160 калории преди да му сложим захар.

Какво и по колко да ядем?

Диетата на всеки човек може да се развие. Най-важното е да се съсредоточи върху съществуващите правила. Балансираното меню за хранене за седмицата трябва да бъде разнообразно и можете да го направите по тази схема:

  • Закуска – 40% от общите дневни калории. Тук могат да бъдат, както протеини, така и въглехидрати – и двете сложни и прости.
  • Междинна закуска – не повече от 100 ккал. Изберете протеини или въглехидрати.
  • Обяд – 30% от общите калории. В менюто, протеини и растителна храна: зеленчуци и плодове.
  • Междинна закуска – не повече от 150 ккал.
  • Вечеря – 20% от общите калории. Дайте предпочитание на лесно смилаеми протеини, например риба, млечни продукти или растителни протеини. Можете все още зеленчуци и плодове.

Какъв вид хранителни изделия да включим в кошницата?

Основните принципи, според които правилното здравословно хранене е съставено, включват няколко метода, които са в основата на всяка диета. Тези принципи са от значение за всяко балансирано меню. По този начин, да оптимизирате диетата си, трябва да спазвате следните условия:

* Менюто трябва да бъде разнообразно и да включва необходимите продукти за нормалното функциониране на тялото за деня и седмицата;

* Приемът на калории на консумираните на ден ястия трябва да запълни енергийните разходи, но не да надвишава препоръчителната дневна ставка за всяка категория възраст и пол;

* Балансът в този случай се разбира под отношението „нуждите на тялото – полезните компоненти, съдържащи се в продуктите“.

ФАКТ: За да се храним правилно, важно е да се разбере, че не само количеството храна, което се яде на ден, но и неговият състав влияят на енергийното попълване. Изчислете приема на калории.

Как да балансирате диетата?

На практика това означава най-оптималното съотношение на енергийните вещества и броя на калориите, така че метаболитните процеси в организма да продължат без неуспех.

*Опитайте се винаги да имате спокойна атмосфера. Не яжте в състояние на нервна възбуда. Това състояние не допринася за достатъчното производство на храносмилателни ензими.

*Планирайте деня си така, че закуската, обядът и вечерята да се проведат по едно и също време. Така ще привикнете тялото към правилната диета.

* Не преяждайте. Абсорбцията на излишък от количество храна води до разтягане на стомашните стени, влошаване на храносмилането, стагнация на хранителна кома и гнилостни газове в процеса на нейната ферментация в червата.

* Дъвчете добре храната и не поглъщайте големи парчета. В този случай, закуска и обяд трябва да бъде най-калорични от всички ястия, а вечерята – най-малко.

* След хранене, не се препоръчва да се вземе легнало положение, без значение колко искате. Стойте изправени поне за четвърт час.

ФАКТ: Здравословната балансирана диета подобрява имунитета, подобрява функционирането на вътрешните органи и подобрява настроението.

В заключение

За да поддържате здравето и отличната физическа форма, трябва да се храните правилно. Във всяка възраст е важно да се грижите за Вашата диета, тя ще ви помогне да останете здрави и красиви, а балансираното хранене е рационално съотношение на протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини, от които човек се нуждае на ден. Целта е да се създаде в тялото баланс на хранителни вещества, които напълно отговарят на човешките нужди. За разлика от различните диети рационалното хранене няма никакви ограничения на теглото.

Опитай нашето Балансирано меню

Здравословна кухня Fit Panther предлага свое Балансирано меню, съставено според гореизброените принципи. Можете да поръчате и да го опитате по всяко време.

  • Балансирано меню

    51.00 лв.
Ако сте харесали статията ще сме Ви благодарни да я споделите,
за да може да бъде полезна на повече хора:
Close Menu