От дълбока древност природни лечители са лекували всяка болест или с отвари от билки, или с правилно подбрана и обработена здравословна храна. Оказва се, че природата със своя растителен и животински свят е уникална аптека за всяко човешко заболяване. Човекът е биологично творение и той трябва да организира живота и здравето си, подчинявайки се на природата и на нейните блага.
Свидетели сме на поредица от диети, които лансират здравословно хранене, което да даде хармония между здраве, тонус и добра фигура. На практика, обаче, дотук всяка една диета успява да комбинира не повече от два показателя.
До сега! След появата на храненето в „ЗОНАТА“ на Бари Сиърс мечтаното тяло и здравият организъм вече са въпрос на правилна хранителна формула. На практика той доказва твърдението, че „математиката на хранене“ е разковничето на мечтаната фигура и здравословния баланс.
Какво всъщност представлява „Зоновото“ хранене?
Зоновото хранене стимулира хората да се придържат към ядене на определено съотношение от 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Като част от диетата, въглехидратите трябва да имат нисък гликемичен индекс, което означава, че осигуряват бавно освобождаване на захар в кръвта, за да ви заситят за по-дълго. Протеините трябва да са постни, а мазнините трябва да бъдат предимно мононенаситени.
ВАЖНО: Според Зоновото хранене правилната формула на нашето меню трябва да бъде от 40% въглехидрати, 30% протеин и 30% мазнини.
Какви храни в „Зоната“ имат положително влияние върху нашето здраве?
Зоновото хранене няма специфични фази и е проектирано да се спазва цял живот. Има два начина за спазване на диетата на зоната: методът „ръчно око“ или използване на хранителни блокове на зоната.
Протеинов блок * Постно говеждо, свинско, агнешко, телешко и дивеч * Пилешки и пуешки гърди без кожа * Риби и миди * Вегетариански протеин, тофу, други соеви продукти * Белтъци * Нискомаслени сирена * Нискомаслено мляко и кисело мляко |
Мазнинен блок * Авокадо * Ядки, като макадамия, фъстъци, кашу, бадеми или шам фъстък * Фъстъчено масло * Тахан * Масла като рапично масло, сусамово масло, фъстъчено масло и зехтин |
Въглехидратен блок * Плодове като плодове, ябълки, портокали, сливи и др * Зеленчуци като краставици, чушки, спанак, домати, гъби, жълта тиква, нахут и др. *Зърнени храни, като овесени ядки и ечемик |
ВАЖНО: Хранителните опции на „Зоновото“ хранене включват постни протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и здравословни мазнини.

Как действа диетата на „Зоната“ и кои заболявания се повлияват от нея?
Зоновото хранене оптимизира хормоните Ви, за да позволи на тялото Ви да влезе в състояние, наречено „Зоната“. Докато сте в нея, бързо се изчерпват излишните телесни мазнини, забавя се скоростта на стареенето и умът е по-гъвкав.
Д-р Сиърс препоръчва изследването на три параметъра на вашата кръв, по които можете да разберете дали сте в състояние „Зоната“.
Съотношение TG/HDL
Това е съотношението на „лошите“ мазнини известни като триглицериди и „добрите“ мазнини HDL холестерол в кръвта ви. Ниската стойност на това съотношение означава, че имате повече добър холестерол, което е добре за Вас. Д-р Сиърс счита стойност по-малка от 1 за добра. Стойност по-висока от тази означава, че сте изложени на риск от сърдечни заболявания.
Съотношение АА/ЕРА
Това е съотношението на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини в тялото ви. По-ниската стойност на това съотношение означава, че имате повече Омега-3 мастни киселини в кръвта, което има противовъзпалителен ефект. Д-р Сиърс препоръчва стойност между 1,5 – 3 като ниска и здравословна. Високата стойност на това съотношение се свързва с риск от депресия, наднормено тегло и други хронични заболявания.
HbA1c, известен още като гликохемоглобин
Стойността на гликохемоглобина е маркер за средното ниво на кръвна захар за предходните три месеца. Ако е ниска, това означава, че имате по-малко захар в кръвта. Д-р Сиърс препоръчва стойност по-ниска от 5% като добра за Вашето здраве. Ако стойността на гликохемоглобина е по-висока, това означава, че сте изложени на риск от развиване на диабет.
Кои храни трябва да ограничите, докато сте в „Зоната“?
Нищо не е строго забранено в зоновата диета. Въпреки това, някои избори на храни се считат за неблагоприятни.
* плодове с високо съдържание на захар – банани, грозде, стафиди, сушени плодове и манго
* зеленчуци с високо съдържание на захар или нишесте – грах, царевица, моркови и картофи
* хляб, тестени изделия, юфка и други продукти от бяло брашно
* зърнени закуски и мъфини
* бонбони, сладкиши и бисквити
* Безалкохолни напитки
* Кафе и чай
ВАЖНО: Трябва да се избягват храни, съдържащи захар и нишесте, преработени или с рафинирани въглехидрати или добавена захар.
Едва когато сте в Зоната, Вашата способност да се лекувате е оптимална. След като сте в Зоната, вие сте идеално разположени да постигнете желаните си здравни цели на всеки етап от живота. Само когато всеки от тези клинични маркери, които определят Зоната, е в съответните им граници, тялото ви може оптимално да намали, разреши и поправи болестите, причинени от някакво възпаление.