Skip to main content
0

“Гладът започва в ума!”
Джейсън Фънг

Фастингът” е по-известен като периодично гладуване “по часовник”. Налага се като тенденция през последните години, но всъщност неговите корени идват още от дълбока древност. В миналото хората не са имали пряк и постоянен достъп до храна. Налагало се е да ловуват, за да си я осигурят, да отглеждат сами продуктите за ядене, което отнема време, както и да изминават големи пространства при отсъствие на налична храна. Това е “възпитало” човешкия организъм “аварийно” да влиза в режим на продължително гладуване, без това да има негативни последици за него.

Какви са ползите от него

В чисто физиологичен план продължителното и планирано гладуване помага да организма “да си почине”, да се пренастрои, да се самопочисти и да регулира основните си функции. За консумираната през едно денонощие храна са необходими между 6 и 8 часа, за да бъде цялостно преработена в стомаха. За нас е трудно да имаме толкова голяма пауза от хранене. Основната полза от гладуването е способността на организма ни да се самолекува през този период. Животните са пример за това – те отказват храна и вода, когато са болни. В холистичната медицина например, много от тежките заболявания като рак, хепатит, колит и метаболитни болести се лекуват с контролирано гладуване.

Формулата на фастинга

Прилагането на метода “фастинг” изисква да се следва определена схема на хранене и гладуване. Основната формула е 8 часа хранене и 16 часа гладуване, като възможните “прозорци” за хранене са: 8-16 часа, 9-17 часа, 10-18 часа и 12-20 часа.

Има обаче и още няколко разновидности, които са съобразени с индивидуалните нужди и възможности на конкретния организъм.

• 12 часа гладуване и 12 часа хранене или схемата 12/12
• 16 часа гладуване и 8 часа хранене или схемата 16/8
• 20 часа гладуване и 4 часа хранене или схемата 20/4

Как тялото ни реагира при липсата на храна

Когато в продължение на часове не консумираме храна, тялото ни започва да изчерпва запасите си от захар и почва да гори мазнините. Този процес продължава около 12 часа и е известен като “метаболитно превключване”, при което отслабването се осъществява по естествен начин, защото нивата на инсулин са ниски. Когато сме в състояние на пост клетките ни започват да се обновяват и възпроизвеждат. Ако повече от 12 часа не консумираме храна, започва процесът „автофагия”, при който организмът се самопрочиства от увредени и стари клетки.

Пием ли вода по време на фастинга

Приемът на вода не е препоръчителен, а задължителен по време на фастинга. Тя помага на организма да се хидратира и да поддържа жизнените си функции. При лишаване от прием на храна, съдържаща вода, за тялото ни е много важно да не се обезводнява. Можем да приемаме и неподсладени чайове и кафе, но в умерени дози, защото могат да раздразнят стомаха или възбудят нервната система.

чаша питейна вода с плодове и стрък мента

Ползи и вреди от контролираното гладуване

• Реалните ползи

За да усетим реалните ползи от фастинга, ние трябва да го правим, когато сме в добро здраве, в кондиция и с ясна концепция за очакваните резултати.

Отслабване: Най-очевидният ефект е отслабването, което става факт още след първите 24-48 часа. Медицината доказва, че хората с наднормено тегло по-бързо започват да горят телесни мазнини, отколкото тези с нормални за възрастта и ръста си килограми.

Подобрение на хронични заболявания: Особено благоприятно гладуването се отразява върху страдащите от гастрит, колит, хипертония, хемороиди, разширени вени, кожни заболявания, затлъстяване и различни неврози.

Подмладяване: Процесът на регенерация на клетките по време на фастинга се отразява изключително бързо върху състоянието на кожата. Мастните клетки са основен “съюзник” на стареенето. Новите клетки обратно – са “воините” в битката с добрата фигура, бодрият външен вид, стегнатата кожа и общия тонус.

Психическа кондиция: Когато тялото се изчисти от токсичните натрупвания и от болните клетки, започва естествен прилив на енергия и жизненост. Спокойствието е най-добрият фон, на който можем да стъпим, за да се съхраним както емоционално, така и чисто физически.

• Премерени вреди

Започването на продължително гладуване е шок за организма, затова трябва да става поетапно. Прекъсването на гладуването също е рисков процес, който изисква постепенно захранване.

Не се натоварвайте физически: По време на фастинга ограничете физическото натоварване, защото то изисква наличие на калории, които вие няма да имате през този период. Така рискът от физическо изтощение е голям. Разхождайте се просто навън.

Не гладувайте, ако сте твърде слаби: Ако телесното ви тегло е ниско, не се подлагайте на фастинг, тъй като ще ускорите бързото изчерпване на натрупаните витамини, аминокиселини и минерали в организма си.

Ако кърмите: Кърмещите жени не бива да се подлагат на гладуване, защото това изчерпва калорийните и жизненоважни запаси, нужни на майката и бебето.

Ако страдате от диабет: Гладуването и диабетът са противопоказни, тъй като това може да понижи кръвната захар до критично ниски нива и да доведе до хипоглекемия.

Механизъм на действие на Фастинг менюто от кухня Fit Panther

 1. Нарушава се чувствителността към инсулина, който е причината за сърдечно-съдовите болести, както и диабет и рак.
 2. Доказано е, че раковите клетки умират, когато за осигуряване на енергия на организма се използват мазнините, а не захарните изделия. Този процес намалява свободните радикали, които са “врагове” на човешките клетки.
 3. Редуцира се стресът, забавя се стареенето и вероятността от болести се понижава.
 4. Хормонът на растежа се повишава и това води до покачване на мускулната маса, както и до ефективно отслабване без йо-йо ефект.
 5. Нормализира се холестеролът и триглицеридите.
 6. Подобрява се паметта.
 7. Повишава се имунитетът, а от там се подобрява и перисталтиката на червата.
 8. Защитават се мозъчните клетки от болестта на Ауцхаймер и Паркинсон.

За всеки един от последователите на фастинга е от изключително значение да определи своя “хранителен прозорец” спрямо часовия диапазон, в който има най-голяма нужда от калории. Това трябва да бъде активен период от денонощието, защото по време на почивка и сън тялото компенсира загубената си енергия. Решите ли да прибегнете до фастинг обаче, непременно се консултирайте с вашия личен лекар или със специалист, който проследява ваши хронични заболявания.

Опитай нашето Фастинг меню

 • Фастинг диета

  48.90 лв.
Ако сте харесали статията ще сме Ви благодарни да я споделите,
за да може да бъде полезна на повече хора: