Научно доказано е, че човешкият организъм може да се саморегенерира и самолекува чрез различни храни. Кожата е една от най-уязвимите части на тялото ни. Тя е изложена на преки метеорологични условия – слънце, вятър, влага и студ, което предполага нейното преждевременно стареене, а регенерацията й става все по-бавно и все по-трудно.
Елементът, който оказва благотворно влияние върху нашата кожа и успява да я “консервира” във времето е колагенът. Той има способността да забавя стареенето, ако се приема при правилния начин. Разбира се, зравословният начин на живот предполага самолечение чрез храни, съдържащи колаген, а не употребата му под формата на медикаменти или бяла козметика.
Защо трябва да приемаме колаген
В основата си колагенът е важен протеин, осигуряващ еластичност на кожата. Той има отличната способност да забавя признаците на стареене и да поддържа здравето на ставите, сухожилията, мускулите, сърцето, зъбите, венците, очите и косата.
Изследвания показват, че след 25-годишна възраст тялото ни започва да губи около 2% колаген годишно, след 45-годишна възраст вече се разделяме с около 25% от колагена в нашето тяло, а след 60-годишна възраст губим до 50% от него. Това неминуемо води до състаряване на кожата и износване на ставите.
Важно е да се отбележи, че има и косвени фактори, укоряващи намаляването на колагена в тялото: пряката слънчева светлина, замърсеният въздух, пушенето, стреса и физическото натоварване. “Благодарение” на тези негативни фактори се образуват свободни радикали, които изчерпват колагена в организма. Затова медицината препоръчва да започнем своевременно прием на колаген, който да компенсира дефицитите и да забави негативните здравословните процеси.
ИЗВОД: Приемът на колаген забавя стареенето на кожата и укрепва мускулите, костите и ставите.
Кои храни ускоряват синтеза на колаген в тялото
Има ли храни, чрез чиято консумация можем да си осигурим колаген за нуждите на нашият организъм?
Отговорът е “да, има”. Налични са редица храни, които съдържат този жизненоважен протеин. Редовната им консумация гарантира възстановяване на свежи, стегнат вид на кожата и еластичността й.
Ето и кои са те:
1. Месо | Телешко, свинско, дивеч, пуешко, овнешко, козе |
2. Риба | Сьомга, риба тон, бяла риба |
3. Червени плодове | Ябълки, ягоди, череши |
4. Червени зеленчуци | цвекло, червен пипер |
5. Зелени зеленчуци | Спанак, патладжан, зеле, цикория |
6. Цитрусови плодове | Лимони, портокали, киви, манго, ананас |
7. Млечни продукти | Сирене, извара, соево мляко |
8. Водорасли | Зелени морски водорасли, морски алги |
9. Ядки | Бадеми, лешници, макадамия |
10. Чай | Черен чай |
ИЗВОД: Организмът ни може сам да бъде стимулиран да произвежда колаген, нужен за жизненоважни функции в тялото чрез консумацията на определени хранителни продукти.
Кои са “приятелите” на колагена
Колагенът като протеин, отговорен за нашето здраве не работи сам. Той се обвързва с други витамини и минерали в нашето тяло, набавени чрез подходящите храни и по този начин създава цялостна система на въздействие.
По този начин, съчетавайки храни, които синтезират производството на колаген с продукти, обогатени с омега 3 киселини, цинк, витамини и ликопен, ние започваме процес на самолечение на нашия организъм, подчинено на здравословно и пълноценно хранене.
Колагенът и аминокиселините – безупречният тандем в битката с времето
Като протеин колагенът е богат на почти всички важни за тялото аминокиселини, които са отговорни за доброто здраве. Най-полезните от тях са:
- Пролин – осигурява благотворното действие на колагена върху кожата, ставните връзки, мускулите и костите;
- Глицин – осигурява благотворното действие на колагена върху кожата, ставните връзки, мускулите и костите;
- Аланин – осигурява производството на белтък в тялото;
- Хидроксипролин – осигурява функционалността на ставите и здравината и еластичността на сухожилията;
ИЗВОД: Самият колаген като протеин е наситен с важни аминокиселини, които осигурават цялостно въздействие върху костната, нервната и сърдечно-съдовата система.
Подходящо дневно меню, базирано на обогатени с колаген храни
- ЗАКУСКА: Кисело мляко с овесени ядки + цитрусов плод
- МЕЖДИННО ХРАНЕНЕ: Плодова салата + черен чай и мед
- ОБЯД: Салата от зеле, цвекло и моркови
Телешко месо с черен ориз и червена чушка
Кисело мляко с ядки и горски плодове - МЕЖДИННО ХРАНЕНЕ: Ябълка + черен чай
- ВЕЧЕРЯ: Печена сьомга /риба тон/ с пюре от аспержи и спанак
Всички хранителни продукти, които допринасят за произвеждането на колаген в организма, са лесно достъпни и сравнително евтини. Комбинирането им в приготвянето на различни ястия е изцяло според вкуса на консуматора. По този начин всекидневното ни меню обещава да бъде балансирано, здравословно и лечебно. Очевидни ще бъдат и ползите върху кожата, зъбите, косата, ноктите, подвижността на крайниците и дейността на сърцето.