Skip to main content
0

Научно доказано е, че човешкият организъм може да се саморегенерира и самолекува чрез различни храни. Кожата е една от най-уязвимите части на тялото ни. Тя е изложена на преки метеорологични условия – слънце, вятър, влага и студ, което предполага нейното преждевременно стареене, а регенерацията й става все по-бавно и все по-трудно.

Елементът, който оказва благотворно влияние върху нашата кожа и успява да я “консервира” във времето е колагенът. Той има способността да забавя стареенето, ако се приема при правилния начин. Разбира се, зравословният начин на живот предполага самолечение чрез храни, съдържащи колаген, а не употребата му под формата на медикаменти или бяла козметика.

Защо трябва да приемаме колаген

В основата си колагенът е важен протеин, осигуряващ еластичност на кожата. Той има отличната способност да забавя признаците на стареене и да поддържа здравето на ставите, сухожилията, мускулите, сърцето, зъбите, венците, очите и косата.

Изследвания показват, че след 25-годишна възраст тялото ни започва да губи около 2% колаген годишно, след 45-годишна възраст вече се разделяме с около 25% от колагена в нашето тяло, а след 60-годишна възраст губим до 50% от него. Това неминуемо води до състаряване на кожата и износване на ставите.

Важно е да се отбележи, че има и косвени фактори, укоряващи намаляването на колагена в тялото: пряката слънчева светлина, замърсеният въздух, пушенето, стреса и физическото натоварване. “Благодарение” на тези негативни фактори се образуват свободни радикали, които изчерпват колагена в организма. Затова медицината препоръчва да започнем своевременно прием на колаген, който да компенсира дефицитите и да забави негативните здравословните процеси.

ИЗВОД: Приемът на колаген забавя стареенето на кожата и укрепва мускулите, костите и ставите.

пълноценно хранене с богато меню здравословна храна

Кои храни ускоряват синтеза на колаген в тялото

Има ли храни, чрез чиято консумация можем да си осигурим колаген за нуждите на нашият организъм?

Отговорът е “да, има”. Налични са редица храни, които съдържат този жизненоважен протеин. Редовната им консумация гарантира възстановяване на свежи, стегнат вид на кожата  и еластичността й.

Ето и кои са те:

1. Месо Телешко, свинско, дивеч, пуешко, овнешко, козе
2. Риба Сьомга, риба тон, бяла риба
3. Червени плодове Ябълки, ягоди, череши
4. Червени зеленчуци  цвекло, червен пипер
5. Зелени зеленчуци Спанак, патладжан, зеле, цикория
6. Цитрусови плодове Лимони, портокали, киви, манго, ананас
7. Млечни продукти Сирене, извара, соево мляко
8. Водорасли Зелени морски водорасли, морски алги
9. Ядки Бадеми, лешници, макадамия
10. Чай Черен чай

ИЗВОД: Организмът ни може сам да бъде стимулиран да произвежда колаген, нужен за жизненоважни функции в тялото чрез консумацията на определени хранителни продукти.

Кои са “приятелите” на колагена

Колагенът като протеин, отговорен за нашето здраве не работи сам. Той се обвързва с други витамини и минерали в нашето тяло, набавени чрез подходящите храни и по този начин създава цялостна система на въздействие.

таблица с храните приятели на колагена

По този начин, съчетавайки храни, които синтезират производството на колаген с продукти, обогатени с омега 3 киселини, цинк, витамини и ликопен, ние започваме процес на самолечение на нашия организъм, подчинено на здравословно и пълноценно хранене.

Колагенът и аминокиселините – безупречният тандем в битката с времето

Като протеин колагенът е богат на почти всички важни за тялото аминокиселини, които са отговорни за доброто здраве. Най-полезните от тях са:

 • Пролин – осигурява благотворното действие на колагена върху кожата, ставните връзки, мускулите и костите;
 • Глицин –  осигурява благотворното действие на колагена върху кожата, ставните връзки, мускулите и костите;
 • Аланиносигурява производството на белтък в тялото;
 • Хидроксипролиносигурява функционалността на ставите и здравината и еластичността на сухожилията;

ИЗВОД: Самият колаген като протеин е наситен с важни аминокиселини, които осигурават цялостно въздействие върху костната, нервната и сърдечно-съдовата система.

Подходящо дневно меню, базирано на обогатени с колаген храни

 • ЗАКУСКА: Кисело мляко с овесени ядки + цитрусов плод
 • МЕЖДИННО ХРАНЕНЕ: Плодова салата + черен чай и мед
 • ОБЯД: Салата от зеле, цвекло и моркови
  Телешко месо с черен ориз и червена чушка
  Кисело мляко с ядки и горски плодове
 • МЕЖДИННО ХРАНЕНЕ: Ябълка + черен чай
 • ВЕЧЕРЯ: Печена сьомга /риба тон/ с пюре от аспержи и спанак

Всички хранителни продукти, които допринасят за произвеждането на колаген в организма, са лесно достъпни и сравнително евтини. Комбинирането им в приготвянето на различни ястия е изцяло според вкуса на консуматора. По този начин всекидневното ни меню обещава да бъде балансирано, здравословно и лечебно. Очевидни ще бъдат и ползите върху кожата, зъбите, косата, ноктите, подвижността на крайниците и дейността на сърцето.

Опитай нашето Колаген меню

Ако сте харесали статията ще сме Ви благодарни да я споделите,
за да може да бъде полезна на повече хора: