Skip to main content
0

Какво е важно да знаем, когато се подлагаме на хранителен режим

Желанието на всеки от нас е да се храни здравословно, но същевременно да му е вкусно и да задоволява освен физиологичните, така и своите емоционални потребности чрез храната. На практика хранителният режим е система от правилно подбрани продукти и прецизно изчислен калориен прием, съобразени с индивидуалните особености и цели на отделния човек.

За да пристъпи към изпълнението на даден хранителен режим, човек трябва да бъде наясно с резултатите, които иска да постигне чрез него. Той задължително трябва да бъде изготвен от специалист – диетолог или спортен треньор и да бъде придружен с инструкции за правилното му провеждане. Напълно погрешно е схващането, че на здравословен режим могат да се подлагат само здрави хора. Напротив. Доказано е, че диетичното хранене е едно от най-добрите лекарства при различни болести. Храната освен средство за физическото ни оцеляване, е и нашето най-ефективно лекарство.

порция диетична храна

Видове хранителни режими

От основно значение при избора на хранителен режим е целта и очакваните резултати – във физически или емоционален план. Важно е здравословните нужди на организма да бъдат задоволени и да не се усеща чувството за “глад” и “лишение”. Можем да отслабваме с хранителен режим или да повишаваме физическия и емоционалния си тонус.

Видовете хранителни режими могат да бъдат прилагани както от мъже, така и от жени и деца. Трябва обаче да се вземат предвид индивидуалните нужди, физиология и здравословни състояния на отделните лица при избора на диета. Въпреки това, има някои специфични фактори, които могат да влияят на избора на хранителния режим за мъже, жени и деца.

Мъже: За тях основният принцип при избора на хранителния режим обикновено е свързан с поддръжката на оптимална физическа форма, мускулна маса и спортна издръжливост.

Жени: За жените хранителният режим може да бъде свързан с особени фактори като фертилност, бременност и период на кърмене. Те често отделят повече внимание на храната, която съдържа необходимите хранителни вещества за поддържане на здравето на репродуктивната система, както и общото здравословно състояние.

Деца: За децата основният фокус на хранителния режим е свързан с оптималния растеж и развитие. Важно за тях е да получават разнообразна храна, която осигурява всички необходими хранителни вещества за тяхната физическа и умствена активност.

Хранителен режим Прием на калории Хранителни продукти Течности Протеини Въглехид-рати Мазнини
Хранителен режим за отслабване Задължително изчислен калориен прием Повишена кон-сумация на пло-дове и зелен-чуци с ниска доза фруктоза,   фибри До 3 литра вода дневно

Без захарни напитки

По-висока консумация на протеини – пилешко ме-со, риба, мле-чни продукти Заменете ра-финираните въглехидрати с техните пъл- нозърнести или натурални за-местители Отказ от прием на рафинирани мазнини за сметка на натурални продукти – зехтин, Омега 3
Хранителен режим за изчистване от мазнини Задължително изчислен кало-риен прием Плодове, зелен-чуци, пълнозър-нести храни, ядки и семена, фибри

 

До 3 литра вода дневно, без кон-сумация на газирани и плодови на-питки Висок прием на протеини като пилеш-ко месо, ри-ба, яйца, то-фу и млечни продукти Намален прием на рафинирани въглехидрати  за сметка на пълнозърнести въглехидрати като хляб, ка-фява паста и кафяв ориз Заменете ненаситените мазнини като масли-ново масло, авокадо и орехи с наситени мазнини ка-то масло
Хранителен режим за мускулна маса Повишен прием на калории Разнообразна и балансирана храна –  плодо-ве, зеленчуци, белтъци, въглехидрати и мазнини.

 

До 3 литра вода дневно

 

Висок прием на протеини за растежа на мускули-те като пи-лешко пуешко месо, риба, яйца, млечни про-дукти, тофу, ядки и семена. Предпочитайте пълнозърнес-тите храни ка-то цялозър-нест хляб, ка-фява паста и кафяв ориз, ко-ито осигуряват богатство на фибри и храни-телни вещества

 

Включете здрави из-точници на мазнини ка-то авокадо, маслиново масло, риба като лосос, скумрия и сардини и ядки

 

Хранителен режим за спортисти Прием на дос-татъчно кало-рии. Спортът изисква допъл-нителна енер-гия, затова е важно да прие-мате доста-тъчно калории. Разнообразна и балансирана храна. Повече плодове, зелен-чуци, белтъци, въглехидрати и мазнини.

 

До 3 литра вода дневно Увеличете приема на протеини. Включете  пилешко ме-со, риба, яй-ца, млечни продукти, тофу и ядки . Пънозърнести храни като  кафява паста, хляб, кафяв ориз, плодове и зеленчуци. Кон-сумирайте въг-лехидрати пре-ди тренировка.

 

Повече маз-нини като авокадо, зех-тин, риба  и ядки. Пома-гат за под-дръжка на здравето на сърцето и нервите.
Кето хранителен режим Задължително изчислен кало-риен прием Повече зеленчу-ци  с ниско съ-държание на въглехидрати – спанак, броко-ли, карфиол и зелена салата и много фибри До 3 литра вода дневно

 

Умерен прием на протеини като месо, риба, яйца и млечни про-дукти.

 

Нисък прием на въглехидрати. Ограничаване на захарите и непълнозърнестите въглехидра-ти като хляб, ориз и картофи

 

Висок прием на мазнини като авока-до, зехтин, масло от кокос, ядки, семена и мазни риби.

 

Детокс хранителен режим Задължително изчислен кало-риен прием Повече плодо-ве и зеленчуци. Те са богати на антиоксидан-ти, витамини и минерали, кои-то помагат на организма да се бори със сво-бодните ради-кали и токсините

 

До 3 литра вода дневно Тази дневна доза е потвърдена и от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, която препоръчва 1,5 g/kg за възрастни      Избягвайте об-работените храни като сла-долед, сладки-ши, безалкохол-ни напитки и други Ограничавае приема на мазнини и протеини от животински произход. Заменете ги с нетлъсти меса като пилешко и пуешко
Хранителен режим за жени Важно е да балансирате приема на ка-лории спрямо вашата актив-ност и метабо-лизъм Увеличете приема на же-лязо. Включете в диетата си храни богати на желязо, ка-то червено ме-со и зеленчуци

 

 

До 3 литра вода дневно

Повече про-теини  като пилешко ме-со, риба, яй-ца, тофу, млечни про-дукти, ядки и семена

 

Пълнозърнестите храни като хляб, кафява па-ста, кафяв ориз, които осигуряват фи-бри, витамини и минерали.

 

Мазнини ка-то авокадо, зехтин, риба като лосос, скумрия,сар-дини и ядки

 

Нетрадиционни хранителни режими

• Средиземноморска диета

Тя се базира на хранителните навици на страни като Гърция, Испания и Италия. Включва изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, маслини, риба, сирена и ограничено количество месо. Богата е на антиоксиданти и полезни мазнини.

• Японска диета

Тя е традиционният начин на хранене в Япония. Отличава се с високо потребление на риба, морски дарове, зеленчуци, соеви продукти и зелен чай. Японската диета е свързана с нисък процент на затлъстяване и дълголетие.

• Индийска диета

Базирана е на хранителните навици и традиции на Индия. Включва изобилие от плодове, зеленчуци, зърнени и пълнозърнести храни, както и подправки. Често е вегетарианска или веганска, но може също така да включва и малки количества месо или риба.

• Китайска диета

Тя е основно растителна и включва изобилие от зеленчуци, соеви продукти, риба и плодове. Основава се на принципа на баланса между горещи и студени храни и силни подправки.

• Палео диета

Базирана е на хранителните принципи на нашите предци от каменната епоха. Включва консумация на месо, риба, плодове, зеленчуци, ядки и семена, докато изключва млечните продукти, захарта и преработените храни.

• Суровоядство

Хората, които изповядват този хранителен режим, консумират предимно необработени натурални храни. Това включва плодове, зеленчуци, ядки и семена.

• Вегетарианска или веган диета

Тези диети изключват месото и други продукти животински произход. Веганството изключва всички продукти от животински произход, включително млечни храни, яйца и пчелен мед. А веганството ги отрича изцяло.

младо момиче се храни под режим

Примерни хранителни режими, които препоръчва кухня Fit Panther

Кухнята на “Fit Panther” изповядва философията на балансираното, здравословно, питателно и вдъхновяващо сетивата хранене. Ние вярваме, че храната е нашият съюзник в борбата с килограмите, със здравословните проблеми, липсата на физическа кондиция и лошото настроение.

Именно по тази причина, нашият екип разработи поредица от менюта, отговарящи на индивидуалните цели и потребности на всеки един от Вас. Предлагаме Ви висококачествени здравословни менюта, които успешно могат да станат част от Вашия хранителен режим.

• Детоксикиращият хранителен режим насърчава да се консумират специфични храни или напитки, които се твърди, че подпомагат естествените процеси на детоксикация на организма.

Ето и  нашето

ДЕТОКС МЕНЮ

• Вегетарианският хранителен режим изключването консумацията на месо и риба за сметка на хранителни продукти от растителен произход. Основните му принципи включват консумацията на плодове, зеленчуци, зърнени култури, ядки, семена, бобови растения и продукти от соя.

Ето и  нашето

ВЕГЕТАР. МЕНЮ

• Веганският хранителен режим е форма на диета, при която се изключват всички храни от животински произход и се предпочитат само растителни продукти. Веганите не консумират месо, риба, млечни продукти, яйца и други животински продукти като мед или желатин.

Ето и  нашето

ВЕГАНСКО МЕНЮ

• Кетогенният хранителен режим се характеризира с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Целта е промяна на метаболизма на тялото, като го насочва към използване на мазнини за енергия вместо въглехидрати.

Ето и  нашето

KETO МЕНЮ

• Хранителният режим за спортисти има решаваща роля за поддържане на оптимално здраве и физическа издръжливост. Спортистите имат повишени нужди от хранителни вещества и енергия за поддръжка на тяхната активност и възстановяване след тренировки.

Ето и  нашето

ВИСОКОПР. МЕНЮ

• Хранителният режим за жени се основава на индивидуалните нужди и цели на всяка дама. Акцентът е върху приемът на здравословна и разнообразна храна и макронутриенти, както и достатъчно хидратация на тялото./p>

Ето и  нашето

БАЛАНС МЕНЮ

Ако искате да се ориентирате към алтернативните хранителни режими, можете да използвате и нашите специализирани менюта:

Ако сте харесали статията ще сме Ви благодарни да я споделите,
за да може да бъде полезна на повече хора: