“Захарта е по-сладка, ако я споделяш с някого”.
(Джо Хил)
По своята същност захарта е прост въглехидрат, която има водещата роля за осигуряването на енергия в нашето тяло. Тя образува в организма ни глюкоза, която помага за работата на сърцето и мозъка. Глюкозата, от своя страна, се транспортира по кръвен път от стомаха към останалите клетки в тялото. В случай обаче, че организмът не е в състояние да регулира нивото на кръвната захар, тялото стига до състояние на хипогликемия – ниска кръвна захар или на хипергликемия – висока кръвна захар.
Като източник на енергия, захарта е полезна за организма, но високият й прием може да бъде вреден за здравето. Когато консумираме големи количества захар, нивата на кръвната захар се повишават бързо, което може да доведе до редица здравословни проблеми.
Видове захари, които приемаме
Безспорно е, че ни е трудно да живеем без захар. Почти не можем да си представим кафе без захар и торта без захар. Научно доказано е обаче, че вредите, които бялата захар причинява на организма ни, са много повече отколкото нейните ползи. Неслучайно, тя е наричана “тихата бяла смърт”.
Трябва да правим разлика обаче между видовете захар, която консумираме. Те са два основни – естествена (под формата на глюкоза и фруктоза в плодовете и меда) и изкуствена (бялата рафинирана захар). За разлика от изкуствената захар, която носи наситени мазнини и калории, естествената такава дава на организма ни поредица от витамини и минерали.
Като въглехидрат захарта е съставена от една молекула – монозахариди или от две молекули – дизахариди. Простите въглехидрати имат способността да се разграждат бързо, попадайки в тялото ни, докато естествената захар от плодовете се освобождава бавно и носи по-дълготрайна енергия.
Кои храни са богати на естествена захар
Естествена захар се съдържа в големи количества в плодове като: круши, смокини, праскови, банани, грозде и цитруси, зеленчуци като: червено цвекло, сладки картофи, моркови, захарно цвекло, млечни продукти като: прясно мляко, сирене и кисело мляко и медът.
Налични в търговската мрежа са и много диетични продукти, които са направени без захар, но с нейни полезни заместители като кленов сироп, стевия, мед, сироп от агаве, ксилитол, кокосова захар и декстроза. Те са особено препоръчителни за хора с проблеми на ендокринната система.
Кои храни са пренаситени с изкуствена захар
“Захарта, солта и мазнините всъщност са бомби със закъснител”.
(Йоханес Хинрих фон Борстел)
Голяма част от любимите ни храни изобилстват от вредни захари -газираните напитки, плодовите консервирани сокове, захарните изделия, шоколадовите сладкиши, плодовите млека, готварските сосове, енергийните напитки и полуфабрикатите. При тях повишеното количество на захар гарантира по-голяма трайност на продуктите.
Захарта “се крие” под различни имена, които обаче имат еднакво голяма вреда за нашия организъм – царевичен сироп, декстрин, декстроза, диглицериди, дизахариди, дестилиран тръстиков сок, фруктоза, глюкозо-фруктозен сироп, хидролизирано нишесте, малцов сироп, малтоза, оризов сироп или сорбитол.
Колко захар на ден да приемаме и под каква форма
”Когато в чашата няма нито чай, нито захар, а само гореща вода, помага фантазия и чувство за хумор”.
(Януш Вишневски)
Всичко, което е прекалено вреди. Това в пълна сила се отнася и за консумацията на захар и захарни издалия. Специалистите по здравословно хранене препоръчват дневния прием на захар да не надвишава 25 грама, което на практика означава около 2 супени лъжици.
Захарта е особено калорична, като в 1 грам захар има близо 5 калории. Затова е важно винаги да четем етикетите на продуктите, които възнамеряваме да консумираме. Това е от особено значение за хората с диабет, сърдечно-съдови и храносмилателни проблеми, както и такива с метаболитен синдром.
Нормалното ниво на кръвната захар в човешкия организъм зависи от различни фактори, включително възрастта, диетата, физическата активност, генетичните фактори и здравословното ни състояние. След приемане на храна, нивото на кръвната захар може да се покачи временно до 7.8 ммол/л (като нормалната референтна стойност е до 6.00 ммол/л), но обикновено се връща към нормалните стойности след около 2 часа.
До 5 грама захар на 100 грама продукт се счита за ниско съдържание, до 23 грама се възприема като средно съдържание, а над 25 грама се окачествява като високо съдържание.
Захарта е важна за организма ни, защото тя се възприема като “гориво” за клетките ни. Когато кръвната захар се повишава прекалено бързо, тялото може да реагира, като отделя инсулин, за да помогне на клетките да погълнат глюкозата. Ако кръвната захар продължи да се повишава, това може да доведе до инсулинова резистентност и риск от диабет тип 2 или сърдечни проблеми.
Как се разгражда захарта
Разграждането на консумираната бяла захар в организма ни е известна като процеса на гликолиза, започващ в устата и продължаващ в черния дроб и мускулите. По този начин захарта разгражда на два молекули пиривинова киселина, които влизат в клетъчното дишане, където продължават да се разграждат и да осигуряват енергия на клетките.
Ако има излишък от глюкоза, тя се съхранява в черния дроб като гликоген. Когато организмът има нужда от енергия, гликогенът се разгражда обратно на глюкоза и се използва като източник на енергия.
В случай че няма излишък от глюкоза, тя се превръща в мазнини и се съхранява в тъканите на тялото.
До какво води високият прием на захар
“Захарта се държи в тялото ни като истински терорист. Какво трябва да прави един терорист? Уловете и взривете. Това прави захарта”.
(Светлана Бронникова)
Как да намалим приема на захар
Захарта ми дава щастие и ме вдъхновява. Аз имам тежка захарна зависимост. Наричам я „гранулирано щастие“.
(Дейвид Линч)
Намаляването на приема на захар може да бъде полезно за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, подобряване на общото здравословно състояние и намаляване на риска от различни здравословни проблеми.
Ето няколко препоръки за намаляване на приема на захар:
- Ограничете консумацията на захарни и безалкохолни напитки: Заменете ги с фрешове, смутита и естествени подсладители като мед и стевия.
- Избягвайте преработените храни: Заменете ги с домашно приготвени храни, изделия от супер храни и естествени подсладители, както и плодове и зеленчуци.
- Избягвайте скритите захари: Четете етикетите на хранителните стоки. Подслаждайте чая и кафето си със захарин, мед или кленов сироп.
- Увеличете приема на белтъчини: Подсилете менюто си с повече яйца, месо, риба, сирена, ядки и семена.
- Увеличете приема на фибри: Акцентирайте върху семена, ядки, мюсли и сезонни плодове.
Ползите от Веган и Кето сладкарницата на Fit Panther за приема на здравословни сладки храни
Кръвната захар може да се контролира чрез консумацията на храни с нисък гликемичен индекс, които бавно освобождават глюкоза в кръвта, като например плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни.
В тази връзка ние, от кухня Fit Рanther, Ви предлагаме атрактивните здравословни кето и веган торти от нашата бутикова сладкарница, направени без консерванти, подобрители, изкуствени оцветители, бяла захар, бяло брашно, палмови масла, слънчогледово олио и глутен.
Веган и кето тортите на Fit Рanther са съставени от полезни заместители на традиционните продукти за производство на торти. Тяхната калорийна стойност е много по-ниска, което не води до повишаване на теглото и нивата на кръвната захар.
Опитайте нашите бутикови сладкарски изделия
-
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Кето бутикова шоколадова торта Пантера с касис
87.00 лв. – 139.00 лв. -
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Кето бутикова торта бяла фантазия с ягоди и боровинки
87.00 лв. – 139.00 лв. -
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Кето бутикова шоколадова торта с оризова сметана
87.00 лв. – 139.00 лв. -
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Кето бутиков плодов чийзкейк с лимон, ягоди и малини
87.00 лв. – 139.00 лв. -
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Кето бутикова боровинкова торта с желе
87.00 лв. – 139.00 лв. -
Кето тирамису с бадемови бишкоти
110.00 лв.