“Нека храната бъде лекарство, а лекарството – Вашата храна.”
Хипократ
Напредването на технологиите и развитието на градския начин на живот е свързано с повишаване качеството на нашия социален статус, но и с влошаване на екологичната среда и опасни негативни последици върху човешкия организъм. Мръсният индустриален въздух, използването на пестициди, както и екологичната безстопанственост на водите стават причина почвата да се насища с вредни вещества, усвояващи се от растителните и животински продукти, които консумираме. Това налага съвременният живот да предостави механизми за т.н “дезинфекция” на ресурсите, с които се храним. За щастие вече съществува такъв начин и той е по-известен като процеса “озониране”.
Какво представлява озонирането
Като съвременна технология за “озониране” на храната и водата се използва озон, който освен че дезинфекцира, и подобрява качеството на хранителните продукти. На този метод мога да бъдат подлагани както растителни, така и животински хранителни продукти, включително и питейната вода.
На практика озонът се произвежда чрез подаване на електричен разряд през кислород, като в резултат се образува озон. Тази молекула е много активен окислител и мощен антимикробен агент. В процеса на озониране, газообразният озон се разтваря във вода и се използва за обработка на повърхността на хранителните продукти, като унищожава микроорганизми като бактерии, плесени и вируси.
Как действа озонирането и какви са ползите му
Процеси | Действие | Ползи |
Дезинфектира | Озонът се използва за дезинфекция на повърхността на храни, като намалява риска от заболявания, предизвикани от патогени. | “Озонирането” е много ефективено при ниски концентрации, което на–малява риска от въз–никване на нежелани реакции или изменения в хранителните продукти. |
Консервира | Удължава срока на годност на хранителните продукти, като се ограничават ензимите и микроорганизмите, които предизвикват разваляне и гниене. | Озонът се разлага до кислород (O2), без да оставя вредни следи в околната среда.
|
Подобрява качеството | Озонът може да по–добри цвета, вкуса и текстурата на някои видове храни и да намали наличието на неприятни миризми. | При озониране се подоб-ряват външния вид, текстурата, аромата и вкуса на храната. |
Обезмаслява | Чрез озонирането се отстра–няват остатъци от пестициди и химикали, останали на повър-хността на зеленчуците и плодовете след третирането им. | Този процес не оставя остатъчни вещества в храните след обработ–ката.
|
ИЗВОД: Озонът може да подобри външния вид, вкуса и аромата на храната, запазвайки по-добре хранителните й свойства и подобрявайки срока й на годност.
Озонът като лекарство за нашето тяло
Тъй като кислородът е в основата на озона, неговите положителни ефекти са многобройни. Насищането на клетките с кислород води да тяхната естествена регенерация. Затова, например, озонираната вода се прилага и за медицински цели. Озонът е мощен имуномодулатор и има силни болкоуспокояващи свойства. В чисто медицински аспект озонът буквално унищожава бактериите, с които влиза в контакт.
Това е една алтернативна терапия, която отлично може да се комбинира с принципите на лечение в съвременната медицина, защото стимулира производството на бели кръвни телца, които унищожават инфекциите, насища организма с кислород и го кара да се регенерира, ускорява ефективността на червените кръвни клетки и освобождава тялото от вредните свободни радикали.
Озонирането на продуктите като част от дейността в кухнята на Fit Panther
В полза на здравето и като част от нашата концепция за качествено, пълноценно и здравословно хранене, всички хранителни продукти, които се използват в кухнята на “Fit Panther” задължително преминават през процес на “озониране”. Това гарантира, че храната която консумирате е натурално дезинфектирана, запазвайки всички свои полезни витамини, минерали и антиоксиданти.