Skip to main content
0

“Нека храната бъде лекарство, а лекарството – Вашата храна.”
Хипократ

Напредването на технологиите и развитието на градския начин на живот е свързано с повишаване качеството на нашия социален статус, но и с влошаване на екологичната среда и опасни негативни последици върху човешкия организъм. Мръсният индустриален въздух, използването на пестициди, както и екологичната безстопанственост на водите стават причина почвата да се насища с вредни вещества, усвояващи се от растителните и животински продукти, които консумираме. Това налага съвременният живот да предостави механизми за т.н “дезинфекция” на ресурсите, с които се храним. За щастие вече съществува такъв начин и той е по-известен като процеса “озониране”.

Какво представлява озонирането

Като съвременна технология за “озониране” на храната и водата се използва озон, който освен че дезинфекцира, и подобрява качеството на хранителните продукти. На този метод мога да бъдат подлагани както растителни, така и животински хранителни продукти, включително и питейната вода.

На практика озонът се произвежда чрез подаване на електричен разряд през кислород, като в резултат се образува озон. Тази молекула е много активен окислител и мощен антимикробен агент. В процеса на озониране, газообразният озон се разтваря във вода и се използва за обработка на повърхността на хранителните продукти, като унищожава микроорганизми като бактерии, плесени и вируси.

Как действа озонирането и какви са ползите му

Процеси Действие Ползи
Дезинфектира Озонът се използва за дезинфекция на повърхността на храни, като намалява риска от заболявания, предизвикани от патогени. “Озонирането” е много ефективено при ниски концентрации, което намалява риска от възникване на нежелани реакции или изменения в хранителните продукти.
Консервира Удължава срока на годност на хранителните продукти, като се ограничават ензимите и микроорганизмите, които предизвикват разваляне и гниене. Озонът се разлага до кислород (O2), без да оставя вредни следи в околната среда.

 

Подобрява качеството Озонът може да подобри цвета, вкуса и текстурата на някои видове храни и да намали наличието на неприятни миризми. При озониране се подоб-ряват  външния вид, текстурата, аромата и вкуса на храната.
Обезмаслява Чрез озонирането се  отстраняват остатъци от пестициди и химикали, останали на повър-хността на зеленчуците и плодовете след третирането им. Този процес не оставя остатъчни вещества в храните след обработката.

 

ИЗВОД: Озонът може да подобри външния вид, вкуса и аромата на храната, запазвайки по-добре хранителните й свойства и подобрявайки срока й на годност.

Озонът като лекарство за нашето тяло

Тъй като кислородът е в основата на озона, неговите положителни ефекти са многобройни. Насищането на клетките с кислород води да тяхната естествена регенерация. Затова, например, озонираната вода се прилага и за медицински цели. Озонът е мощен имуномодулатор и има силни болкоуспокояващи свойства. В чисто медицински аспект озонът буквално унищожава бактериите, с които влиза в контакт.

Това е една алтернативна терапия, която отлично може да се комбинира с принципите на лечение в съвременната медицина, защото стимулира производството на бели кръвни телца, които унищожават инфекциите, насища организма с кислород и го кара да се регенерира, ускорява ефективността на червените кръвни клетки и освобождава тялото от вредните свободни радикали.

озониране на храната

Озонирането на продуктите като част от дейността в кухнята на Fit Panther

В полза на здравето и като част от нашата концепция за качествено, пълноценно и здравословно хранене, всички хранителни продукти, които се използват в кухнята на “Fit Panther” задължително преминават през процес на “озониране”. Това гарантира, че храната която консумирате е натурално дезинфектирана, запазвайки всички свои полезни витамини, минерали и антиоксиданти.

Ако сте харесали статията ще сме Ви благодарни да я споделите,
за да може да бъде полезна на повече хора: